Интересни факти за орхидеите. Орхидеята е подправка?

Интересни факти за орхидеите. Орхидеята е подправка?

Орхидеите са прекрасни и нежни цветя. Те са любими на милиони жени по света заради прелестната си окраска и невероятно разнообразие. Знаете ли, че са известни повече от 25 хиляди вида орхидеи? Или че някои видове са способни да живеят повече от 100 години?

Те могат да живеят навсякъде по света с изключение на районите с екстремно високи и екстремно ниски температури. Най-големите орхидеи достигат до 2 и половина метра височина. Всяка орхидея, независимо от вида, е двустранно симетрична. Орхидеите нямат обичайните за повечето растения корени. Те могат да виреят както под земята, така над нея, а също и като паразити, прикрепени към други растения.

Връзката между някои насекоми и орхидеите е изключително силна. Тези растения допринасят възможноста за размножаването на определени видове насекоми. Някои орхидеи доживяват 100 и повече години. В зависимост от вида орхидея, цветовете и могат да оцелеят от няколко часа до няколко месеца преди да прецъфтят. Думата орхидея произхожда от гръцки и означава тестис, заради формата на луковицата на орхидеята. Повечето растения съдържат ендосперм в семената си. Орхидеите обаче нямат такъв механизъм на размножаване, заради което живеят в тясна симбиоза с гъбични и други микроорганизми, подпомагащи развитието на семената им. Орхидеите се използват с различни цели – в промишлеността, в парфюмерийната индустрия и в традиционната източна медицина. Орхидеята се използва като подправка в Индия.

 

Публикувано от

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Доставка за цяла София

помощ при избор на цветя

Доказано качество

Гореща линия: 0893785603

X