Как да засадим орхидея в домашни условия

Как да засадим орхидея в домашни условия

Избираме семената

Да започнем с избора на материали. За начало на закрито климата идеални няколко вида данни растения, но сорт орхидея phalaenopsis – най-често, които са добре адаптирани към нашите природни условия. Градинарите също избират семена ванды, цимбидиума, зигопателума, дендробиума.  Често семената орхидея цветочники придобиват в Китай чрез специални сайтове. Този метод е по-надежден и по-скъп.

Начин на приготвяне стерилен субстрат и на почвата

Преди да отглеждате орхидеи от семена, трябва да си купите или да си приготвите специален стерилен терен. Само тази хранителна среда е подходяща, за да покълнат семената деликатни растения. Необходими материали: агар-агар (8 г), глюкоза (10 г), фруктоза (10 г), активен въглен (1 г), азот-фосфатно-калиеви торове (1,5 г), корнеобразующий стимулант (5 капки), дестилирана вода (1 л). Всички материали могат да бъдат закупени в магазините за градинарство и аптека.

Рецепта на почвата за засаждане на орхидеи в домашни условия започва с варене 0,5 л дестилирана вода. Още там се добавя глюкоза, фруктоза и агар-агар. Всички заедно се приготвя, докато агар-агар напълно се разтвори.

По-нататък взимаме други литър вода, вари и отстранете от огъня. Добавете фитостимулятор, торове и въглища. Разбърква се и се комбинират две течности. Сега трябва да се провери рН, тъй като орхидея расте само в среда с 4,8–5,2 на рН.

Нивото на рН трябва да е до желаната марка, горещ разтвор на разсипване на стерилно колбам, по 30 мл на всеки. След това трябва още веднъж да се стерилизира и капакът на   специално покритие (парче памук, увита в няколко слоя стерилни марли).

Саксия

Първоначално трябва да използвате саксия за еднократна употреба, а след това е най-добре е да се използват глинени съдове с различен размер, съответстващ на параметрите на растението и кореновата система.

Подготовка и засяване на семена

Засаждането на орхидеи започва с подготовка на семена. Първото и най-важното нещо е кастрацията. Преди да засадите, всички бъдещи растения се обработват с разтвор на белина. В съд се излива течността и се добавят семената и се изчаква 10 минути.

Също така, преди да се засаждат семената на  орхидеите, трябва предварително да се подготви основата и. За да проверите скоровапката ще свърши работа и обикновен газов котлон.

За начало е необходимо да се вари водата и в нея сложете колба (буркан) с горещ субстрат и се стерилизира при висока температура. След това в разтвора се засяват третирани семена. След това разтворът се със семена, разбърква се и буркан запушва с памучен тампон в тензух. След около седмица ще започнат да се появяват пъпки, листата и корените на орхидеите.

Грижа за разсад

Отглеждането на семена е доста труден процес, но резултатът си струва, особено, когато става въпрос за орхидеи. След като разсадът достатъчно израства в колбах (а това се става не по-рано от една година) се мести в земята.

Почвата, която е подходяща за орхидеи  може да бъде приготвена от такива комбинации от елементи като: въглен и борова кора; въглища, торфен мъх, дървесни стърготини бор; въглища, борова кора, торф, хумус. Ако се използва мъх трябва да се накисне във вода 1 ден, за да няма насекоми. Кората и торфа трябва да се смилат, като се залеят с вряла вода и след това се изсушат.

 

Публикувано от

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Доставка за цяла София

помощ при избор на цветя

Доказано качество

Гореща линия: 0893785603

X