Не бяха намерени продукти, които да отговарят на вашия избор.

Мащерка – типичен горски обитател. Въпреки това се развива добре и в саксия. Размножаването може да стане  чрез използване на старите екземпляри.

Мащерката в саксия може да бъде прекрасно допълнение към Вашия балкон или вътре във Вашето жилище от красиви полезни растения и подправки, така необходими на всяка домакиня. От нея става и приятен и много ароматен чай за студените вечери през зимата.

Като цяло мащерката се смята за най-непретенциозна от всички балконски подправки. Тя може да оцелее почти без вода и пак ще цъфти и ухае прекрасно. Най-приятна е лимонената мащерка, с която се приготвя вкусен чай. Използва се и за подправка за супа, заедно с малко риган.

Ако използвате старо растение, е необходимо дългите филизи да се скъсят, а растението да се извади от старата саксия. Почиства се добре от почвата, а топката с корени се разрязва с остър нож.
Получените по този начин нови растения се поставят в саксии с предварително направен дренаж, за да не изгниват корените им. Саксията се допълва с нова свежа почва, предназначена за балконски цветя. След засаждането е необходимо обилно поливане.

Тъй като е сухоустойчиво растение, изискванията и към почвената влага са повишени само по време на разсаждането. Имайте предвид, че след прихващането на растенията излишната влага затормозва развитието на мащерката. Полива се само когато почвата е изключително суха.

Когато отглеждате мащерка, трябва да се съобразите с нейните климатични предпочитания. Растението расте най-вече в средиземноморския климат, поради което е препоръчително да бъде на топлината. У нас тя се развива добре, като за Северна България се препоръчва отглеждането на Английската мащерка.

Този сорт издържа на отрицателни зимни температури без да се налага мулчиране на растенията в полето, докато Френската мащерка може да претърпи частични измръзвания в много студените и безснежни зими. На отглеждане в домашни условия в саксия подлежат всички сортове.

За мащерката изберете място, добре осветено от светлината. Най-подходящи са южните тераси. Тя е чувствителна към светлината, особено в началния период. Младите растения не понасят засенчване и се развиват бавно.

Доставка за цяла София

помощ при избор на цветя

Доказано качество

Гореща линия: 0893785603

X