Описание

Розова въздушна тиландзия в саксия

Родът на тиландзията е описан още през 1753 година като носи името на шведския ботаник Тиландз (1640-1693 година). Има повече от 400 вида, разпространени от югоизточната част на Съединените Американски Щати до Чили и Аржентина. За разлика от другите бромелии, розетките на това цвете не могат да събират вода. Листата им са твърде тесни за това приспособление Тиландзията се отглежда при температура от 18 до 20 градуса през зимата. За предпочитание е място до прозорец със западно изложение. Единственото изключение е Тиландзия Суапеа.

Тя се отглежда близо до северните прозорци. Също така Тя се отглежда на дървени стърготини на иглолистни дървета. Зелените тиландзии се държат на топло и светло място целогодишно. Единствено условие е да не бъдат изложени на преки слънчеви лъчи. По време на зимните месеци температурата не трябва да е под 18 градуса. Тя може да е 12 градуса за епифитни те растения. На растенията с въздушен корен им трябват доста слънце. По време на лятото, те трябва да бъдат изкарвани на въздух.

Необходимо е по време на дъжд да се покриват. В стайни условия тиландзия има нужда от свеж въздух. Зелената тиланзия иска не суха, но не и много влажна почва. Тя трябва да бъде пръскана с мека и топла вода по време на лятото. Докато въздушните видове е необходимо да се пръскат два пъти в деня. Тиландзия Цианея може да бъде потапя на във вода от време на време. Именно тя една от най-разпространените за този вид растения. Тя е въздушна тиландзия.

Растението достига височина до 25 см в цъфнал вид. Листата и достигат до 35 см дължина и на форма са линейно-триъгълни. На цвят са зелени и имат червеникав оттенък. Има съцветия, които са плътни и достигат до 16 см дължина и до 7-8 см ширина. Периодът на растеж е между септември и януари месец. Родината на тиландзията районът на Еквадор и Перу.

Среща се до 850 метра надморска височина. Друг доста разпространен вид е Тиландзия Стрикта, която също е епифитно растение. То има къси стъбла – от 10 до 20 сантиметра – и много листа на брой, които формират розетката. Тези листа достигат 18 сантиметра дължина. Прицветниците са спирално разположени и могат да са жълто-бели, бели, бледо розови и ярко розови на цвят. Тиландзия Стрикта цъфти през март месец. Тя идва от почти цяла Южна Америка, Венецуела и Аржентина. Може да расте до 1700 М надморска височина във всякакъв тип гори – сухи или влажни.

Доставка за цяла София

помощ при избор на цветя

Доказано качество

Гореща линия: 0893785603

X