Описание

История

Аклаонема или известното „китайско вечнозелено“ е многогодишно тревисто растение, но по отношение на цвят от него са останали малки ивици или петънца. В повечето случаи дори не е китайско понеже булшинството аклаонеми са от Индия или островите на Малайския архипелаг. Това е стайно растение, което първоначално е ценено само заради голямата си зелена маса и дълготрайност. Днес има огромна гама от различни сортове и варианти.

 

Видове

Има зелени във всички оттенъци с точки, петна с най-различни размери и форми, с  широки и тесни ленти, цветни жилки и други. Като прибавим и всичките цветове, които има – червено, оранжево, жълто, розово, сиво, бяло, сребристо и разнообразието от форми на листата – овални, широки, тесни, с вълнообразен ръб, копиевидни и т.н. се получава цял океан от цветове и форми.

 

Начин на отглеждане

Аклаонемата е ниско храстче с пищна зеленина. С времето тя не получава оголване на стъблото и цъфти продължително с малки, събрани в съцветие Ягода, цветчета. Интересното съцветие понякога е бъркано за деформиран или болен лист. Цветовете приличат на тези на спатифилума, но са с нещо като зелена качулка и се намират под листата. В дома цъфти много рядко, а връзването на плодове е още по-рядко срещано нещо. Цветето Аклаонема обича стайна температура, но ще се чувства още по-добре на по-топло. Оптималната температура е между 22 и 23 градуса и тя никога не трябва да пада под 18 градуса. Не поставяйте саксията и върху студени плоскости освен ако не сте с отопление на пода. Не може да преживее студени течения. През студените месеци трябва да внимавате да не я оставите до отворена врата или прозорец, защото едно такова студено проветряване може да я убие. Необходимо е да пулверизирате листата с престояла вода на стайна температура през цялата година. Ако не това, оставете саксията върху широка подложка с камъчета и вода. Само трябва да внимавате дъното на саксията да не се потапя във водата, защото корените ще изгният. Листата не бива да задържат прах затова ги почиствайте или избърсвайте. Аклаонема се нуждае от ярко слънце през зимата, а рез лятото не е добре да попада под преки слънчеви лъчи. По време на вегетационния период растението иска доста вода, но след като повърхността на почвата е леко суха. През зимните месеци поливането се намалява. Почвата трябва да е влажна, но не подгизнала във вода. Използвайте вода със стайна или хладка температура. От март до септември можете да я подхранвате с торове за рододендрони или азалии на всеки две седмици. Аклаонемата расте бавно. Новите и млади растения могат да се присадят след една година, а над 3- годишните през две три години като най-доброто време за това е пролетта. Използвайте по-широки саксии и добър дренаж.

 

Поводи

Както казахме по-горе в описанието цветето Аклаонема е стайно растение, на което и стайната температура е достаъчна. И все пак растения като Аклаонема са подходящи за различни поводи като Рожден Ден, Имен Ден, 8ми март и т.н. Не пропускайте да зарадвате Ваш любим човек, дори и без повод. Ние от BestFlowers.bg ще Ви предоставим най-добрите цветя, а от Вас се изисква просто да го поднесете!

Доставка за цяла София

Помощ при избор на цветя

Доказано качество

Гореща линия: 0893612727

X