Описание

Видове

Родът на цветята Антуриум има повече от 900 вида, разпространени в Южна и Централна Америка. Този род е най-големият от семейство Ароидни. Най-популярните стайни растенкя са Антуриум Андре, Кристален Антуриум и Антуриум Шерцер. Цветето е едро, с големи пищни листа. Съцветието му е с ефектен червен или оранжев прицветник във формата на сърце. След много години работа, днес се срещат антуриуми с тъмночервен, бял, зелен, кафяв и дори черен цвят. При Антуриум Шерцер прицветтникът е с червени петна на бял фон. Има някои тънкости при отглеждането на растеноето, но не е трудно.

 

Начин на отглеждане

Антуриумът се чувства най-добре на топло и много светло място, по възможност с висока влажност. Ако въздухът е сух, алтернативно решение е слагането на камъчета в подложката, след което се пълни с  вода. Така тя се изпарява и няма досег с почвата в саксията. Пръскането с вода има доста добър ефект върху цветето, но ако времето е студено е препоръчително да се избягва, защото може да доведе до гъби. Антуриумът предпочита обилно слънце, но пряката слънчева светлина е вредна за него. Те издържат и на сянка, както повечето тропически растения. Ако усети че не му достига светлината, спира да цъфти.  Най-добрата температура за това цвете е между 20 и 28 градуса. Резките температурни промени не се отразяват добре. По време на студения сезон не трябва да се оставя на под 17-18 градуса. Поливайте го често, но внимателно. Антуриумът ще понесе по-добре малко засушаване, отколкото излишна вода. Докато цъфти и по време на активния растеж, цветето се полива, когато почвата е изсъхнала на една трета от дълбочината на саксията. През зимните месеци нуждата за вода намалява и е препоръчително да се изчака до изсъхването на половината от почвата. Водата от подложката задължително трябва да се премахне. При задържане на вода или пренапояване корените могат да загният и растението да умре. Можете да омекотя вате водата като добавите лимонена киселина, защото антуриумът не харесва варовитата вода. От варовита вода листата му започват да стават жълти. Когато започне вегетационния период, е добре да му се сложи два пъти азотен тор, а след това се използва минерален тор за цъфтящи два пъти в месеца като концентрацията му трябва да е наполовина по-малка от тази на опаковката. Цялото това подхранване на растението трябва да става след поливане. Подходящата почвена смес едно от най-важните неща при отглеждането на антуриум. Тя трябва да запазва хранителните вещества и влагата, да пропуска въздух и вода, да е опора на цветето и да не уплътнява бързо. Задължително е саксията да е широка тъй като антуриумът има повърхностна коренова система.

 

Поводи

Антуриум е много красиво растение и може да зарадва всеки един човек с неговата красота, ори ако не се подарява по повод. Разбира антуриумът е подходящ за поводи като Рожден Ден, Имен Ден, 8ми март, Св. Валентин и т.н. Ние от BestFlowers.bg ще Ви предоставим най-високо качество цветя, а Вие само трябва да ги поднесете на любим човек!

Доставка за цяла София

Помощ при избор на цветя

Доказано качество

Гореща линия: 0893612727

X