Описание

Бегония в саксия

Броят на хибридите на бегонията е между 1000 и 2000. Такова голямо многообразие има растения, които могат да се поберат в малка чашка. Има и такива растения, които могат да скрият цялата стена на една остъклена градина. Много от бегониите са били отглеждани и селекционирани цялото бъдат отгледани в стайни условия.

Всички бегонии имат няколко основни общи черти. Най-основният белег е, че те имат и женски, и мъжки цветове в съцветия. Най-често стъблата им са месести, а листата им са асиметрични. В зависимост от подземните органи на бегонията, ботаниците ги разделят в три групи – коренищми, грудкови и нишковидни. Коренищни те имат по дебели стъбла под земята, които се ползват за размножаване.

Видовете от тази група най-често се отглеждат заради листата им. Грудковите имат от де белени корени за размножаване. Тяхната група включва видове с доста големи цветове. Нишковидни те са с обикновени корени, които не се използват за размножаване. Това е една значима класификация за градинаря. На практика най-добре бегониите да се разделят в зависимост от приложението им. Там те се делят на цъфтящи бегонии, цъфтящи с кратък ефект и листнодекоративни бегонии.

Цъфтящите бегонии с кратък ефект са Цветята, които осигуряват изобилие от цветове но за кратко време. При тях има три групи. Бегониите с грудки са най ефектни като цъфтят през лятото и есента. През пролетните месеци , можете да събудите грудките чрез засаждането им в кутии с влажен торф. Необходимо е да ги държите на темчератури между 15 и 21 градуса. Когато стъбълцата им се появят и пораснат до няколко сантиметра ги пренесете в саксия с диаметър 12 сантиметра.

По-късно ще се наложи да ги пресадите в саксия с диаметър от 20 см. След като прецъфтят е нужно да спрете с напояването им, можете да отрежете стъблата, да извадите грудките и да ги запазите в торф. Другия вид бегонии са Лорен или хибрид Хейманта. Тези растения цъфтят през зимата, достигат височина до 45 сантиметра и рябва подпора на стъблата, защото са изключително слаби. Младото растение може да се разклони, ако пензирате връхчетата му. Това са бегонии на миналия век.

Третия и последен вид са „звездите“ на бегониите с кратък ефект, а именно хибридите Елатиор. Те много си приличат с бегониите Лорен. Единствената разлика е, че цветовете на Елатиор са по-големи от тези на Лорен. Бегониите трябва да се отглеждат на умерено топла температура като минималната за зимата е 13 градуса. Необходимо е да избягвате температури над 21 градуса. Обичат осветените места, но не с пряка слънчева светлина като през зимата можете да ги излагате на слънце за няколко часа.

Поливайте обилно бегонията докато цъфти и осигурете влажен въздух. Пулверизирайте около растението и не позволявайте на почвата да е подгизнала непрекъснато.

Доставка за цяла София

Помощ при избор на цветя

Доказано качество

Гореща линия: 0893612727

X