Описание

Кактус Опунция

Кактусът опунция е един от най-красивите и интересни видове кактуси. Наричан е още бодлива круша тъй като дава плодове. Те са ядливи и всъщност доста вкусни. Плодчетата са пълни и с ядливи семки, които са богати на фибри и витамин C. Това е и причината те да влизат в състава на множество скъпи козметични продукти и козметични марки.

Родината на този Кактус е Мексико. По време на откривателските мисии в средните векове, е пренесен в Азия, Европа и Австралия. Ето как днес той се среща в много европейски страни като Гърция, Франция, Испания, Южна Италия и дори на азиатския континент – в Индия. Има места, на които опунцията се е разпространила твърде бързо и така се е превърнала в заплаха за местните растителни видове.

У нас кактусът вирее успешно най-вече в северна България, защото е издръжлив на студ. Сърцевината на листата му има гел, който много прилича на този в алое вера. Този гел е чудесен помощник за лечението на различни кожни наранявания и проблеми. Опунцията цъфти с красиви оранжево-жълти цветове в подходящите условия и правилни грижи. Тези цветове след това раждат и полезните плодове. Кактуса има нужда от постоянно слънчево греене през целия ден.

Трябва да го поставите на място с пряка и директна слънчева светлина. Ако искате, можете и да го отглеждате на открито в градината си. Така той може да достигне една впечатляваща и завидна височина. Относно напояването, през топлите месеци на годината се полива редовно, за да може да цъфти по-обилно и да даде повече полезни и вкусни плодове. Докато през зимните месеци на годината, поливането Напълно се спира.

Тъй като опунцията, както всеки един Кактус, вирее в сухи и много горещи райони, затова може да издържи на невероятни високи температури. През зимата, обаче, не трябва да се допускат температури под между 5 и 10 градуса. Най-подходящата почва за този Кактус е почвата богата на торф и едър пясък. Нужно е всяка година да бъде пресаждан в нова почва в съотношение 2 към 1, тор към пясък.

Ако искате да размножите своето растение, можете да отделите резници от ствола на вече възрастният Кактус и да ги поставите на сухо за приблизително две седмици. Така ще бъдат подготвени за засаждането им. А това засаждане става в  смес от мокър чакъл и едър пясък. В началото не трябва да излагате резниците на слънце. Те ще пуснат корени и след това ще можете да ги засадите в постоянна саксия.

Важно е да запомните да не пипате листата и плодовете на опунцията с ръце. По тях има остри бодли, които много лесно могат да влязат в кожата, но за да ги премахнете трябва да има лекарска намеса. Ако искате да консумирате плодовете, трябва да ги обелите много прецизно от кожата и бодлите.

Доставка за цяла София

Помощ при избор на цветя

Доказано качество

Гореща линия: 0893612727

X